Nickerie & Bigi pan
Door: Myrna
Blijf op de hoogte en volg Myrna
07 Februari 2011 | Suriname, Paramaribo
Weer even een verhaaltje wat sneller als verwacht. Donderdag kreeg ik een mailtje van een trip organisatie met een aanbieding voor Bigi pan. Natuurlijk heb ik van thuis mee gekregen altijd op de aanbiedingen in te gaan. En aangezien ik nog graag naar bigi pan wilde heb ik geen moment getwijfeld. Woensdag hebben we 8 nieuwe studenten welkom mogen heten in Felisa en natuurlijk zijn wij zo beleefd om ook hun mee te vragen. Uiteindelijk waren met een groep van 16 man allemaal uit Felisa. Een paar onzekere nieuwelingen nog vers uit Nederland mee op trip, dan merk je pas hoeveel ervaringen je al heb opgedaan in de 5 maanden dat ik alweer in Suriname zit.
Zaterdag werden we om 8 uur opgehaald bij Felisa, dit was een luxe normaal moeten we naar de verzamelplek bij 't vat. Ik merk dat de nieuwe mensen mij weer een beetje Nederlandse mentaliteit meegeven ik was namelijk al om kwart voor 8 klaar. Vol goede moed op naar Bigi pan. Een 4 uur durende busrit naar Nickerie waar we een korte wandeling op de markt hebben gemaakt. Daarna vol goede moed naar de boten die op ons stonden te wachten. We kregen nog even een shock toen we 3 krakke mikkige bootjes zagen staan. Gelukkig dat waren niet de boten waarmee wij ons moesten vervoeren. Alle spullen via een mooie mensen trein van de bus naar de boten dragen. Daarna zelf de boten in stappen en op naar bigi pan "groot meer". Deel 1 van de tocht was zonder moeite, maar toen moesten de boten over een "dijkje" naar een ander deel. Dit ging niet heel gemakkelijk en wij moesten allemaal de boten uit. Jullie zullen aan de foto's wel zien wat ik bedoel. 3 boten aan de andere kant van de "dijk" en we konden weer verder. Op naar bigi pan, door een mooi natuurlijk gebied opweg naar een groot open meer. Een tocht van ongeveer een uur, maar wat we daarna te zien kregen was natuurlijk super mooi. We sliepen met onze hangmatten midden op het water in een huisje. Na even puzzelen was het uiteindelijk gelukt alle hangmatten op te hangen. Bigi pan staat bekend om de vele muggen die daar rond vliegen. Wij waren dus allemaal goed voorbereid met de muggen creme en hangmat klamboe. Wij hadden geluk dat er veel wind stond waardoor er weinig tot geen muggen te zien waren.
Na aankomst konden we lekker even genieten van het zonnetje en er waren Kayjakken waarmee we het water opmochten. Natuurlijk ben ik even gaan Kayjakken rondom ons mooie huisje. Daarna heb ik heerlijk van het zonnentje genoten. Aan het begin van de avond zijn we met de boot wezen vogel spotten, we konden niet heel veel zien aangezien het al donker aan het worden was. We hebben wel de vele verschillende vogels kunnen horen. Daarna weer terug naar ons huisje om te eten en even warme kleding aan te trekken voor de kaaimannen tocht. Eindelijk was het zover dat we kaaimannen gingen vangen. Er gingen 2 gidsen het water in om voor ons een kaaiman te vangen. Het was een jonkie en dus nog niet zo groot. Dit vond ik natuurlijk helemaal niet zo erg aangezien zelfs een schildpad mij al bijten kan. Alle moed bij elkaar geraapt om de kaaiman vast de houden. Foto maken en weer doorgeven aan de volgende. Nadat iedereen was geweest gingen we weer terug naar ons huisje om verder te relaxen en te gaan slapen in onze hangmatten.
De volgende ochtend gingen we zelf vissen vangen. Met onze zwemkleding aan de boten in en op naar het gebied waar we het visnet zouden uitzetten. Het begon heerlijk te regenen dus we waren allemaal lekker nat. Het water in bigi pan is helemaal niet diep, maar de bodem is zo super zacht dat je gewoon tot je knieen naar beneden in de modder zakt. Dit was dus meer lachen, gieren, brullen als vissen vangen :P Er zijn wel enkele vissen gevangen die me ook mee terug hebben genomen. Daarna weer in het huisje was het tijd om de spullen in te pakken en terug naar Nickerie te gaan. Doordat het nog steeds behoorlijk aan het regenen was konden we nog even relaxen voordat we echt de boten op gingen.
In nickerie zijn we nog naar een Hindoestaanse tempel geweest en daarna gingen we weer vol goede moed naar de stad. 4 uur rijden valt toch elke keer weer even tegen. Lekker slapen, muziekje luisteren en zingen in de bus dan overleven wij het wel :)
Aankomende week word een leerzame stage week, ik ga samen met een Surinaamse stagiaire van het MOB 2 huisbezoeken doen voor een "project" die wij samen mogen uitvoeren. Verder zal ik de hele week gaan aftellen en hopen dat de tijd snel gaat totdat het Vrijdag is.
Geniet van de mooie foto's van Bigi pan.!!
Lobi joe, Brasa, Bosi
Myrn
07 Februari 2011 - 07:37
Karen:
Hoi Lieverd,
mooi verhaal en mooie foto's!!!
hebben gisteren de laatste aflevering van "reis op 3" gekeken....Suriname is echt mooi! Ik kan met goed voorstellen dat je ook zoveel mogelijk wilt zien....
nog even en je zussies komen!! ze kijken er al erg naar uit, zou zo mee willen....
je nichtje wordt al groot, ze is inmiddels eene chte peuter met peuterstreken...ze wilde niet slapen 'savonds op het feest van je vader en maria, waarschijnlijk heb je dat al gehoord.
nou, succes deze stage-week en tot schrijfs of horens...
dikke kus Karen -
07 Februari 2011 - 09:16
Maria:
Hebben ze daar regen?! Dat wil ik niet hebben hoor als wij komen ;-) Ziet er weer super uit allemaal. En ik ga trouwens niet met jou op de foto VRIJDAG want je bent me veel te bruin ;-) (of ik ga vanaf nu elke dag naar de zonnebank).
Tot vrijdag!!
xoxo -
07 Februari 2011 - 10:14
Carola:
Hee myrna
Leuk verhaal en super mooie foto's! Heel veel plezier met het bezoek uit nederland vandaan!
xxx -
07 Februari 2011 - 10:21
Nanda:
heee myrn
wat een prachtige foto's! ziet er erg leuk uit die trip! alleen die regen?!?! haha hoop niet dat het de aankomende weken regent;)
en erg leuk die hangmatklamboe, pittig kleurtje ook:)
Nou myrn tot vrijdag!!
Liefs -
07 Februari 2011 - 11:28
Merel:
Heey schattie
Wat een leuke trip heb je weer gedaan! Nou ben wel benieuwd hoor:D Helemaal voorbereid door al die informatie boekjes, verhalen, tv programma's en foto's! Kan niet meer wachten.. gelukkig nog maar 4 nachtjes! Die foto met de zonsondergang in de kayjak is mooi geworden! En wat word je bruin zeg! Hopelijk worden wij dat in 2 weekjes;) Nog even een paar x zonnebanken (miss helpt het) Wel gezellig dat er alweer zoveel nieuwe huisgenootjes bij zijn gekomen! Word een drukke boel maar dat is alleen maar gezellig:D Wie is nou je kamergenootje? de nieuwe tara?
Moest ik nog een zwembroek meenemen voor Marek trouwens?
Geniet nog even van je drukke weekie (des te sneller gaat ie) en tot vrijdag! hihi (vreemd!)
Kusss (K) -
07 Februari 2011 - 17:27
Shanna:
Het is al een hele onderneming om al die bootjes te verplaatsen..ziet er idd wel super mooi uit.
Ja je kan zeker zien welke mensen er nieuw zijn ja hahah naast hun ben je zeker heel bruin..heerlijk hoor!
Heel veel plezier met je zussen volgende week. We lezen de verhalen wel weer.
Liefs Shanna -
07 Februari 2011 - 20:39
Tante Ingrid:
Hoi Myrna, nu maar gelijk reageren anders vergeet ik het weer. Het lijkt wel een heel lang schoolreisje het houdt niet op wat je allemaal meemaakt. Ik vind die boten allemaal krakkemikkerig maar leuk om te zien hoe jullie dat allemaal doen.Zo'n baby kaaiman vasthouden durf ik ook wel zo met z'n bekkie dichtgebonden. Maar het blijft een hele leuke ervaring. Blijf genieten en straks met je zusjes helemaal. Ik heb nu Finn te logeren dus dat is voor mij ook genieten.
Liefs tante Ingrid -
17 Februari 2011 - 08:05
Nienke:
Super Leuk zó'n huisje op het water!! Wohh dat is echt een ervaring hoor.. De groep ziet er gezellig uit en nog lekker wit ;)
En die tempel echt te kitschigerig ;)
Spannend huisbezoeken, zijn ze goed gegaan? Have fun! X